Evo koje namirnice i pića mogu ozbiljno narušiti zdravlje crijeva


Jasno je da prehrana i piće utječu na osjećaj u vašim crijevima, od nadutosti i nelagode do osjećaja sitosti i zadovoljstva. No hrana i pića također imaju utjecaj na cjelokupno zdravlje crijeva, povećavajući ili smanjujući rizik od probavnih bolesti. Ovih šest kategorija poznati su ‘krivci’. Nije potrebno potpuno ih izbaciti iz prehrane, ali smanjenje konzumacije može poboljšati zdravlje vaših crijeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

probava


00:47

Post smiruje hormone i upalne procese, štiti srce i krvne žile


|
Video: 24sata/pixsell

Previše prerađena hrana

Većina nas jede neku prerađenu hranu, poput suhe tjestenine i kikiriki maslaca iz staklenke. Međutim, vrlo prerađena hrana često sadrži dodatke poput bojila, stabilizatora i emulgatora, kao i više zasićenih masnoća i dodanog šećera (primjerice, pakirani keksi, zaslađeni doručak i smrznuta pizza).

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Studije su pokazale da vrlo prerađena hrana može negativno utjecati na crijevnu mikrobiotu – ravnotežu zdravih i nezdravih mikroorganizama – što može dovesti do problema poput prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu (SIBO) i upalnih bolesti crijeva (IBD).

Alkohol može ozbiljno narušiti zdravlje crijeva

Može uzrokovati nadutost i poznat je kao okidač za žgaravicu. Također, može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati gastritis, upalu i iritaciju sluznice želuca koja se manifestira kao bol ili peckanje u trbuhu.

Istraživanja su pokazala da redovito i prekomjerno konzumiranje alkohola može izazvati negativne promjene u crijevnoj mikrobioti.

Pržena hrana

Hrana bogata mastima, poput pomfrita, može loše utjecati na crijeva iz nekoliko razloga. Prvo, masna hrana usporava probavu, što može uzrokovati nadutost, probavne smetnje i bol u trbuhu.

Foto: 123rf/ILUSTRACIJA

Masna hrana također je povezana sa žgaravicom jer povećava proizvodnju želučane kiseline, koja može dospjeti u jednjak i uzrokovati bol. Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) mogu primijetiti da masna hrana pogoršava simptome poput proljeva i nadutosti.

Umjetni zaslađivači

Neki zaslađivači, poput sorbitola i manitola koji se koriste u gumama za žvakanje i bombonima bez šećera, mogu pogoršati simptome poput plinova i nadutosti kod osoba s IBS-om.

Također postoje dokazi da umjetni zaslađivači poput saharina i sukraloze mogu negativno utjecati na sastav crijevne mikrobiote. Studije su različite i potrebno je više istraživanja, ali nema sumnje da se ovi zaslađivači često nalaze u vrlo prerađenoj hrani, koja nije dobra za crijeva.

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Zaslađena pića

Pića s dodatnim šećerom, poput gaziranih napitaka, čajeva i voćnih sokova, glavni su izvor dodanog šećera u prehrani odraslih i djece.

Prehrana bogata dodanim šećerom, uključujući pića i deserte, pokazala je u istraživanjima na životinjama da oštećuje zaštitnu barijeru u crijevima i potiče rast nezdravih bakterija.

Procesirani mesni proizvodi

Slanina, kobasice, meso iz delikatesa i hot-dogovi svi su procesirani mesni proizvodi. Mnogi od njih sadrže visok udio masti, što može pogoršati simptome kod osoba s IBS-om i gastroezofagealnom refluksnom bolešću.

Istraživanja su također pokazala da osobe koje redovito konzumiraju procesirano meso imaju veći rizik od raka debelog crijeva.

Što biste trebali jesti?

Evo nekoliko namirnica koje čuvaju balans crijeva:

  •     Puno biljnih namirnica. Istraživanja su pokazala da konzumiranje najmanje 30 različitih vrsta biljnih namirnica tjedno (poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i začina) povećava raznolikost zdravih mikroorganizama u crijevima.
  •     Izvori probiotika. Fermentirani proizvodi poput jogurta, kefira, miso paste i kiselog kupusa potiču rast korisnih bakterija u crijevima.
  •     Izvori prebiotika. Ove namirnice hrane prijateljske bakterije u crijevima i uključuju luk, zob, jabuke i batat.
  •     Hrana bogata vlaknima. Biljna hrana i cjelovite žitarice dobar su izvor vlakana, poput graha, zobi, lanenih sjemenki, smeđe riže i malina.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.





Source link