Evo zašto je korisno razgovarati na poslu o seriji koju gledate


Istraživanje provedeno među 2.000 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da više od dvije trećine zaposlenika osjeća veću motivaciju u ponedjeljak ujutro nakon kratkog ‘vodećeg’ razgovora s kolegama. Tradicionalni ‘moment pokraj aparata za vodu’ na radnom mjestu možda je na izdisaju, s obzirom na to da samo jedan od deset zaposlenika još uvijek sudjeluje u opuštenim razgovorima oko ovog nekada neizostavnog dijela ureda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Hollywood je stigao u Zadar, a stanari odobrili: 'Samo nek' oni snimaju, dali su nam po 700 €'


00:58

Hollywood je stigao u Zadar, a stanari odobrili: ‘Samo nek’ oni snimaju, dali su nam po 700 €’


|
Video: 24sata/Video

Međutim, ovi osobni razgovori, bez obzira na to gdje se odvijaju, i dalje su ključni za produktivnost. Razgovori o vikend aktivnostima, vremenskim uvjetima i preporukama za Netflix ključni su način za održavanje motivacije zaposlenika. Ovo saznanje dolazi iz istraživanja koje je naručio Jakemans, a koje naglašava pozitivan učinak takvih interakcija na moral zaposlenika i fokus tijekom nadolazećeg tjedna.

Dok se pripremaju za radni tjedan, 64% zaposlenika uživa u kratkom razgovoru s kolegama prije nego što se upuste u svoje zadatke, a 67% se osjeća motiviranije kada su okruženi prijateljima.

– Ovo znači da su ti naizgled ‘nevažni’ razgovori zapravo iznimno važni jer pružaju priliku da svoje misli podijelimo s nekim tko je spreman slušati. Naravno, ovo bi trebao biti uzajaman proces, a kada se to postigne, možemo se posvetiti radu – kaže Lynda Shaw, neuroznanstvenica i psihologinja.

Foto: 123RF

– Rad od kuće čini ove ponedjeljke još važnijima, pa je ključno osigurati da imamo takve razgovore, čak i online, što nas čini daleko motiviranijima – dodala je.

Nedavna studija pokazuje da gotovo osam od deset zaposlenika smatra svoje kolege ‘prijateljima’ izvan ureda, a čak 86% vjeruje da je ključno održavati dobre osobne odnose s kolegama. Značajnih 22% ostaje u kontaktu s prijateljima s posla tijekom vikenda, a nevjerojatnih 73% redovito se upušta u razgovore putem poruka ili WhatsApp-a, dok se jedan od četiri (26%) sastaje osobno.

Razgovori tijekom pauze za kavu (31%), zajednički ručci u uredu (25%) i smijanje nad zajedničkim izazovima (24%) trenuci su koje zaposlenici posebno cijene.

– Naši odnosi i razgovori su ono što povećava naš moral za nadolazeći tjedan. Oslanjamo se na njih da bismo ostali motivirani, a to bi mogli biti čimbenici zbog kojih se ponedjeljak čini najproduktivnijim danom. Ono što je jasno iz istraživanja je važnost očuvanja našeg glasa, što znači da ne trebate propustiti motivaciju koju donose ti razgovori – komentirala je Elizabeth Hughes-Gapper, glasnogovornica Jakemansa.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.





Source link